Ons hondenavontuur in Montenegro

We zijn op fietsreis, we staan open voor het geen dat komt. Zo geraken we vooruit. Iets groot dat op ons pad kwam zijn de straathonden. Het begon in Griekenland en ging verder in Albanië. Hoe cool zou het zijn om zo’n hondje van de straat een beter leven te geven? Een hondje dat al zoveel heeft meegemaakt voor goed een thuis te geven. We werden helemaal wild van het idee! Zeker omdat we op reis veel tijd hebben om het hondje op te voeden en liefde te geven. In Albanië kwam de perfecte gelegenheid, daar was een schat van een meisje die zich over 60 straathonden ontfermde in een shelter, vrijwillig. De andere 2000 straathonden had ze al gesteriliseerd en gevaccineerd. We gingen met haar een kijkje nemen in de shelter en vonden daar ons droomhondje: Rrugë ( uitgesproken als roega en betekent straat in het Albanees). Ze is 10 maanden oud en genas volledig van een huidziekte in de shelter. Ze had nog nooit de buitenwereld gezien voordat we haar meenamen. Ze is een fantastische hond die geen kat kwaad doet en heel snel leert. 10 maanden is de perfecte leeftijd om haar op te voeden en truckjes te leren. Waar we niet goed over nagedacht hadden is dat ze ook nog 15 jaren bij ons zal leven. Toen we met onze fiets vertrokken werd het ons duidelijk, hoe graag we ook goed willen doen voor dit diertje, het is niet het geschikte moment voor ons op deze reis. We zijn ook iets minder hondenmensen dan we dachten. Het is moeilijk uit te leggen wat dat precies is, een hondenmens zijn, maar je moet echt van honden houden om deze verantwoordelijkheid aan te gaan. De spijt van deze beslissing weegt zwaar, fysiek en mentaal. We hopen dit gevoel naar iets positiefs te kunnen omdraaien door voor dit allerliefste hondje die een goede thuis en een baasje te vinden in België. Zo is er toch één straathondje minder in Albanië. Wanneer we met haar vertrekken uit Kotor, hebben we weer nieuwe moed. We hebben niets verkeerd gedaan en zullen voor haar de geschikte thuis vinden. Maar toen kwamen we aan de Europese grens met Kroatië. Zelfs al was er niet met haar paspoort gesjoemeld geweest, dan nog mag een Albanees hondje niet binnen in Europa. Dit nieuws is onmenselijk, die verdomde papieren! Vele tranen later kwam het meisje van de shelter dit hondje terug ophalen. Wij proberen te achterhalen wat we van dit verhaal kunnen leren. Hopelijk vindt Rrugë snel een andere thuis, net als de andere straathonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: