En wat met het afval?

Wanneer je naar de winkel gaat en eten, shampoo en schoenen koopt, is dat gemakkelijk verpakt in een goed bedacht hoesje. Thuis smijt je deze plastieken verpakking weg als afval om verwerkt te worden. Goed bedacht, zolang deze verwerking vlotjes verloopt zoals bij ons in België. Hier in Griekenland en Albanië laten ze dat verwerken verdacht veel aan de natuur over. Voor ons is het schokkend.

Ik moet toegeven dat ik pas 3 jaar geleden besefte dat afval een echt probleem kan zijn voor onze planeet, dankzij een geniale actie in Gent waarbij we al balancerend op een surfplank afval uit de kanalen haalden. De Belgische kuisdiensten zijn super, maar ook zij vergeten af en toe eens een cola blikje of en zakje Lays chips. Waar komt dat dan terecht? In het drinkwater of allemaal samen in de zee, in de magen van vissen, vogels en dolfijnen, of de schildpadden geraken erin verstrikt. Dit gebeurt jammer genoeg op immense schaal in de North Pacific Gyre. De microplastics in de maag van de vis kan ook schadelijk zijn voor jouw gezondheid wanneer je deze opeet.

Op de foto’s zie je enkele plaatsen waar wij passeerden. Het afval heeft nog maar een heel korte weg naar de zee te gaan, of ligt al op de plaats waar de mensen vroeger drinkwater haalden. Op een ochtend ruimden we een strand op in Griekenland. Vooral om bewustzijn te creëren en omdat het echt goed voelt om hier op een positieve manier mee bezig te zijn. We beseffen dat er iets moet veranderen in het systeem, maar daar maken we allen deel van uit. In Gent gaan we alleszins verder naar de afvalvrije winkel: Ohne!! Hopelijk wordt het op termijn ook haalbaar afvalvrij te reizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: